FREE shipping on all orders over $80

0

Your Cart is Empty

This Organic House Is Finished To Interstellar Standards And Puts Nature First

by Joseph Lo January 08, 2022

This Organic House Is Finished To Interstellar Standards And Puts Nature First

 

Casa Organica in Juárez, Mexico, is hidden partially behind a hillside landscape. The house, constructed in 1985 by Mexican architect Javier Senosiain Aguilar, flows together as smoothly as a pair of butterfly wings, and we're moving our heads in every direction as we take in all the magnificent characteristics of this property. The house, which resembles a spaceship from another dimension, was constructed with a human's basic requirements in mind, such as nutrition, sleep, and sociability.

 

 

The project's original concept was inspired by a peanut shell: two big circular rooms with lots of light connected by a region in low and narrow shadows. This concept developed from the necessities of man's basic functions: a place for living together, including a room, dining room, and kitchen, and another for sleeping, with a dressing room and bathroom.

 

 

 

The original idea is defined in two enormous spaces: one day and one night, with the goal of creating the impression that inside the user would enter the land, conscious of the uniqueness of this place without losing integration with the outer natural regions.

 

 

 

It was vital to achieve the same continuity as the design during the construction phase. A moldable substance was employed for this, allowing for a game comparable to that of the plasticine in the sculptures. When combined with the demand for flexibility, it was clear that when working with a home, the material had to meet criteria that extended beyond the sculptural mass.

 

 

 

The inquiry began, and there was soon no doubt: ferrocement was the correct solution. The construction of the ferrocement began on a skateboard track template, constructing the shell with a steel skeleton in which the rods were organized in the shape of rings, varying the height according to the space. The rods were then spirally wrapped.

 

 

 

Two ropes of coop braided together were fastened at the end of the frame, and then the concrete was launched. The cover was then treated with a 3/4-inch coating of sprayed polyurethane, which acts as an insulator and waterproofing agent.

 

 

 

The ground and grass shield the membrane from the sun, wind, hail, and the wet-dry cycle, preventing dilatations and contractions that generate fissures and, as a result, humidity. The green dune represents the practically imperceptible exterior of the internal volume. We can only see grass, plants, trees, and flowers from the outside. Walking through the garden is the same as walking through the house's roof without recognizing it.

 

 

 

Contrary to popular belief, this semi-buried house was brighter and more sunny than a typical residence. The windows in this form of dwelling may be oriented in any direction, and the domes enable light and sun to enter from above. The ventilation is aided by the aerodynamic features of the housing, which allow for unobstructed air movement.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Also in Architecture

North Garden House In Japan Boast Rooftop View
North Garden House In Japan Boast Rooftop View

by Joseph Lo June 16, 2022

Japanese trained y+M design firm built a house with an accessible tiered rooftop that provides broad views of the surrounding natural area. The house is designed to take advantage of the ever-changing scenery, with an open garden near to the flowing river.
Sustainable "Rivendell" NZE House Is A Light-Filled Comfortable Living Spaces With Full Integration Into Nature
Sustainable "Rivendell" NZE House Is A Light-Filled Comfortable Living Spaces With Full Integration Into Nature

by Joseph Lo March 29, 2022

The roof is obtusely angled to optimize solar energy collection.
Curved Plaster Walls Combines Crisp Angles Feature In Bright "Radius House"
Curved Plaster Walls Combines Crisp Angles Feature In Bright "Radius House"

by Joseph Lo March 20, 2022

The Radius House is the young firm's first residential project, which was finished in the early weeks of 2022.

Join TOV Family