FREE shipping on all orders over $80

0

Your Cart is Empty

This Concrete-Wood Residence In Portugal Is Flanked By Two Ponds

by Joseph Lo February 15, 2022

This Concrete-Wood Residence In Portugal Is Flanked By Two Ponds

 

Gerês House, constructed in 2015 by architect Carvalho Araújo, is situated on a steep hill in the Caniçada Valley, where there was once a little house and a stream. The original building was positioned on a higher level of the land, which was eventually prone to minor landslides, necessitating its removal and relocation of the new structure.

 

 

The new structure interacts with the terrain in a very natural way, taking use of its steep slope, tiny stream, and spectacular perspective of the countryside. The home is accessed from the top level, allowing for a complete view of the land and the building, which fits into the earth like a rock. However, it is within the home that the visual range allows us to rediscover the land below, which is distinguished by an erratic stream channel that leads to a tiny lake at the lower level.

 

 

 

The structure is made up of two parts: a big wood volume that rests on a concrete foundation that extends over the land and the water line, and a smaller wood volume that rests on a concrete base that extends over the land and the water line. The usage of these two materials continues into the house, which seeks big, useful, and multifunctional rooms where pleasure and labor are intermingled.

 

 

 

The social area of the house takes on great significance, manifested in a big central living room that opens to the outside via a huge terrace. The kitchen and services are located on the same floor as the living area, while the most intimate program is located on a second level that connects to the first through a mezzanine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Photographs by Hugo Carvalho Araújo.



Also in Architecture

Sustainable "Rivendell" NZE House Is A Light-Filled Comfortable Living Spaces With Full Integration Into Nature
Sustainable "Rivendell" NZE House Is A Light-Filled Comfortable Living Spaces With Full Integration Into Nature

by Joseph Lo March 29, 2022

The roof is obtusely angled to optimize solar energy collection.
Curved Plaster Walls Combines Crisp Angles Feature In Bright "Radius House"
Curved Plaster Walls Combines Crisp Angles Feature In Bright "Radius House"

by Joseph Lo March 20, 2022

The Radius House is the young firm's first residential project, which was finished in the early weeks of 2022.

The Dolphin Sands Studio Of Matt Williams Is A Viewfinder Amid Tasmania's Beach Dunes
The Dolphin Sands Studio Of Matt Williams Is A Viewfinder Amid Tasmania's Beach Dunes

by Joseph Lo March 20, 2022

"This little structure is a gentle gesture of bent timber perched overhead, gently cradling a vast vista of The Hazards. For our lovely clientele, it's a haven of quiet thought, seclusion, and rest."

Join TOV Family