FREE shipping on all orders over $80

0

Your Cart is Empty

Classic Husarö House Stands On An Elevated Plateau Overlooking The Sea

by Joseph Lo February 02, 2022

Classic Husarö House Stands On An Elevated Plateau Overlooking The Sea

 

Tham & Videgård Arkitekter has built a living space with soaring ceilings and bedrooms with one large skylight overhead behind the black steel façade of this property on the Stockholm archipelago.

 

 

The setting is the Stockholm archipelago's outskirts. The woodland area has an unspoiled feel thanks to the tall trees. The home is situated in a clearing at a high point in the terrain, on a plateau overlooking the sea to the north. The property has been in the family for a long time, with a few of tiny additional structures, a boathouse and a guesthouse used for vacation stays. With the addition of a new generation, the family's demand for a larger house with more room rose.

 

 

 

The light conditions, the sea view, and the level and smooth bedrock were some of the characteristics that served as the foundation for the building. The design was also motivated by the very modest budget, which resulted in the notion of using tectonic reasoning to support a certain spatial arrangement.

 

 

 

The home, a two-story pitched roof structure, is split into an open social space on the first floor and a more private upper level with bedrooms and a playroom. A freestanding box including the kitchen, bathroom, and stair arranges the ground floor into a series of interconnected areas inside the square form.

 

 

 

Large sliding windows provide views in all directions and enable natural light to flood the room. A skylight that runs along the ridge of the roof on the top level emphasizes the verticality of space and slightly improves the sensation of solitude.

 

 

 

The façade is totally coated in folded black sheet metal of varying widths that combine the window placement. On the naturally flat portion of the bedrock, three transparent sliding doors with hard wood frames allow entry and direct access to the external spaces.

 

 

 

The whole structure and finishing are composed of wood. The open floor concept is made feasible by the use of glulam hardwood beams. Plywood sheets have been twisted between these beams to construct a sequence of vaults that lend direction to the interior spaces.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Photographs by Åke E:son Lindman.



Also in Architecture

North Garden House In Japan Boast Rooftop View
North Garden House In Japan Boast Rooftop View

by Joseph Lo June 16, 2022

Japanese trained y+M design firm built a house with an accessible tiered rooftop that provides broad views of the surrounding natural area. The house is designed to take advantage of the ever-changing scenery, with an open garden near to the flowing river.
Sustainable "Rivendell" NZE House Is A Light-Filled Comfortable Living Spaces With Full Integration Into Nature
Sustainable "Rivendell" NZE House Is A Light-Filled Comfortable Living Spaces With Full Integration Into Nature

by Joseph Lo March 29, 2022

The roof is obtusely angled to optimize solar energy collection.
Curved Plaster Walls Combines Crisp Angles Feature In Bright "Radius House"
Curved Plaster Walls Combines Crisp Angles Feature In Bright "Radius House"

by Joseph Lo March 20, 2022

The Radius House is the young firm's first residential project, which was finished in the early weeks of 2022.

Join TOV Family